PVG

Top.LV

LV     LV

Jaunumi

Arhīvs

Izglītība

Absolventi

Serviss

Atsauksmes

--> --> -->
  Par PVĢ
  Uzņemšana
    Virtuālā PVĢ
    E-klase
    Uzdevumi.lv
    StartIT.lv
    Pasākumu plāns
    PVĢ bibliotēka
    PVĢ panākumi
    Tradīcijas
    Parlaments
    Skolas projekti
    Skolēnu projekti
    PVĢ avīze
    Bildes
    Stundu saraksts
    Mācību materiāli
    Labā prakse
  Datorlapa
  Preiļu bibliotēka
  Preili.lv
  Dažādas vietnes
  Latvija un ES
    Ģimnaziādes
    Atklātā olimpiāde
  Konkurss Krauklīts
Saules aktivitāte PVĢ Solis
Projekts SOLIS
  0 W/m2

  Meklēt
  Sūtīt SMS
LMT   TELE2   Bite
 
  Apmeklētāji
  
 
Starptautiskais Comenius skolu daudzpusējās partnerības projekts

Comenius daudzpusējās skolu partnerības projekts

„The Four Elements of Nature and Their Effect on Our Lives” ( The 4ENs)
(„4 dabas elementi un to ietekme uz mūsu dzīvi”)


Projekta līguma numurs: 2013-1-LV1-COM06-05383 1

Projekta partnerības skolas:
Koordinators:
Preiļu Valsts ģimnāzija (Latvija) http://www.pvg.edu.lv. Projektu koordinē PVĢ angļu valodas skolotāja Anna Verza.
Partneri:

Projekta darbības laiks: 2013. gada 1. augusts - 2015. gada 31. jūlijs

Projekta dalībnieki:
Samanta Smirnova, Ervīns Rusiņš, Katrīna Griga, Zane Čerpakovska, Ērika Gribonika, Beāte Pudule, Dairis Doļģis, Arta Katkeviča, Krista Šķēpa, Airita Erte, Santa Fedotova, Elizabete Stalidzāne, Rūta Vucāne, Laima Givoina, Laila Givoina, Zanda Vaivode, Agnese Lukjanova, Mārtiņš Lisovs, Simona Rubine, Jūlija Mihailova, Luīza Mihailova, Sintija Ančeva, Renāte Vaivode, Anna Svetlova, Dairis Ābols, Lauma Gurgone, Agita Brikule, Dace Marhiļeviča, Sintija Kozule, Mikus Grigals, Edgars Stafeckis, Agnese Mainule, Grieta Kolosova, Jūlija Starovoitova, Mārtiņš Trubiņš, Lauma Vibornā, Katrīna Reča, Ieva Saulīte, Lauris Zalāns, Laima Mukāne, Elīna Cimbolineca, Dagnija Verze, Ervīns Vagalis.

Projekta koordinatore Anna Verza

 

Projekta tīmekļa dienasgrāmata/emuārs

Notikumu arhīvs

14. maijā notika `Comenius` projekta noslēguma pasākums
Noslēdzies trešais PVĢ angļu valodas skolotājas Annas Verzas koordinētais Comenius daudzpusējās skolu partnerības projekts „4 dabas elementi un to ietekme uz mūsu dzīvi” (The Four Elements of Nature and Their Effect on Our Lives). Aizsācies 2013. gada novembrī ar pirmo partnerskolu vizīti Latvijā, tas veiksmīgi finišēja šī gada aprīlī Skotijā, kur noritēja pēdējā projekta vizīte.
14. maijā projekta dalībnieki, audzēkņi un Preiļu Valsts ģimnāzijas skolotāji, atskatījās uz divu gadu laikā paveikto, analizēja un dalījās atmiņu stāstījumos par ceļojumiem uz projekta partnerskolām Portugālē, Polijā, Grieķijā, Turcijā, Somijā, Spānijā un Skotijā. Lai vēl spilgtāk atspoguļotu projekta ietvaros pieredzēto, katras vizītes dalībnieki parūpējās par mājās atvesto suvenīru un foto izstādi. Comenius daudzpusējās skolu partnerības projekts sniedza iespēju iepazīt jaunu kultūrvidi, gūt jaunu pieredzi un papildināt angļu valodas zināšanas, par ko jāpateicas skolotājas Annas Verzas neatlaidīgajam darbam un Preiļu Valsts ģimnāzijas atbalstam.



Santa Fedotova 2D

Preiļu Valsts ģimnāzijas jaunieši `Comenius` projekta ietvaros viesojās Skotijā (2015.04.19. - 24.)
Ilgi gaidītā diena nu bija pienākusi, šī gada 19. aprīlī trīs Preiļu Valsts ģimnāzijas audzēknes Katrīna Griga (3.BK) , Zanda Vaivode (2.D) un Krista Šķēpa (2.D) , kā arī skolotājas Anna Verza un Valentīna Pastare ‘Comenius’ projekta ietvaros devāmies uz Rīgas lidostu, lai pēc pāris stundu lidojuma nonāktu vienā no Apvienotās Karalistes četrām daļām – Skotijā, kas pārpilna ar brīnumskaistām kalnu ielejām, Ziemeļjūras zaļganīgo dzidrumu un Atlantijas okeāna nebeidzamajiem plašumiem.
Projekta dalībnieku tikšanās, kas norisinājās Skotijas galvaspilsētā Edinburgā, lika smaidiem starot plašāk, mūs kā arī pārējās projekta dalībvalstis (Polija, Grieķija, Portugāle, Somija, Turcija) uzņēma ar negaidīti lielu mīlestību un prieku! Jutāmies tiešām no sirds gaidīti, kas deva spēku mērot vairāku stundu garo ceļu uz ziemeļiem, lai satiktu savas viesģimenes!
Laiks paskrēja ātri, apmeklējām interesantas vietas – The Kelpies ,kuras būtība ir atveidota kā divu zirgu galvas, kas veidotas no metāla konstrukcijām.
Pievarējām 660 metrus un uzkāpām pašā kalna virsotnē, kur līdzi paņemtās maizītes un dzēriens garšoja pasakaini, šīs pusdienas noteikti bija vairāk kā miljonu vērtas iespaidīgā Beinn Eighe sniegto sajūtu dēļ!
Pārējās dienās devāmies azartiskos un nedaudz ekstrēmos braucienos ar kajaku laivām, kuras palīdzēja izmirkt mums no galvas līdz kājām un sagādāt neaizmirstamas atmiņas, Mācījāmies skotu tradicionālās dejas, klausījāmies dūdu skanējumā un mēģinājām ieraudzīt Lohnesa ezerā dzīvojošo briesmoni – Nesiju, daži pat apgalvo, ka viņiem tas ir izdevies!
Tāpat mums bija unikāla iespēja ielūkoties skotu viskija darītavā un tā tapšanas gaitā, kas neapšaubāmi šo braucienu padarīja par neaizmirstamu iespaidu, pieredzes un izzināšanas galapunktu!
Nedēļa, kas tika pavadīta fantastisku cilvēku vidū, ir sniegusi lielu gandarījuma sajūtu un internacionālu draudzību ar citiem skolēniem, tāpēc milzīgs paldies projekta koordinatorei Annai Verzai un Preiļu Valsts ģimnāzijai par sniegto iespēju!







Katrīna Griga 3.BK, projekta dalībniece

Preiļu Valsts ģimnāzijas jaunieši `Comenius` projekta ietvaros viesojās Spānijā (2015.02.08. - 13.)
Beidzot bija panācis 8. februāris, diena, kad satraukuma vadītas astoņas Preiļu Valsts ģimnāzijas audzēknes kopā ar skolotāju Annu Verzu devās ilgi gaidītajā `Comenius` projekta vizītē uz Spāniju.
Pirmais lidojums mūs veda uz Itāliju, kur, lai gan pavadījām vien dažas stundas, cauri lidostas logam mūs priecēja Alpu kalnu elpu aizraujošais skaistums. Kopā ar projekta dalībniekiem no Grieķijas, tālākais ceļš turpinājās uz pilsētu Spānijas dienvidos – Sevilju. Vēl priekšā dažas stundas autobusā uz Lepi, kas bija mūsu mājas turpmāko vizītes laiku. Un beidzot galamērķis bija sasniegts! Priekā par satikšanos ar savām jaunajām spāņu viesģimenēm, mēs bijām gatavas neaizmirstamai nedēļai.
Šo dienu laikā mēs iepazināmies ne tikai ar bagāto Spāniju, bet arī ar pārējo sešu projekta dalībvalstu – Somijas, Polijas, Grieķijas, Skotijas, Portugāles un Turcijas kultūru. Viens no galvenajiem apskates objektiem projekta gaitā bija iespaidīgā Maravillas ala Arakenā un Seviljas katedrāle, kas ir lielākā viduslaiku gotiskā stilā būvētā katedrāle pasaulē. Viesojāmies arī Portugālē un pavadījām neaizmirstamu dienu Apvienotās Karalistes teritorijā Gibraltārā. Tam visam pa vidu paspējām gūt ieskatu spāņu jauniešu skolas dzīvē, piedaloties franču valodas stundās. Šis ceļojums noteikti paliks atmiņā ar pikniku okeāna krastā un pirmo reizi dzīvē pašu rokām no koka noplūktajiem apelsīniem. Liels paldies skolotājai Annai Verzai par tik vienreizējo piedzīvojumu. Mēs ieguvām draugus, kas vienmēr paliks atmiņā un iespaidus, kas mainīja mūsu uzskatus. Jāpateicas arī viesģimenēm par silto uzņemšanu, jo tagad droši varam teikt, ka arī Spānijā mums ir mājas!







Santa Fedotova 2.D, projekta dalībniece

Comenius projekta ietvaros PVĢ jaunieši viesojās Somijā (2014.12.07. - 12.)
Drēgnu lietus lāšu pavadīti, 7. decembra rītā četri `Comenius` projekta dalībnieki no Preiļu Valsts ģimnāzijas (Lāsma Anspoka, Jūlija Mihailova, Mārtiņš Lisovs, Dairis Dolģis) un skolotāja Anna Verza devās uz Rīgas lidostu, lai piecu dienu garumā dotos baudīt Somijas kultūru un noķertu ziemu, kura Latviju vēl nebija apciemojusi.
Lai gan laika prognoze nebija īpaši iepriecinoša, turpinājām cerēt, ka pēc lidojuma, drūmo lietus lāšu un pelēko mākoņu vietā redzēsim baltas sniega kupenas un termometra stabiņa rādītājs vēstīs, ka temperatūra ir zem nulles atzīmes.
Dodoties prom no Rīgas, jutāmies droši un brīvi, taču, kad izkāpām no lidmašīnas pirmajā pieturvietā - Helsinkos, gaisā valdīja patīkams uztraukums, jo viesģimeņu satikšana bija tikai pāris stundu attālumā, un lidostā jau iepazināmies ar projekta dalībniekiem no Skotijas un Spānijas.
Baudot patīkamo atmosfēru, ko dāvāja gan viesģimenes, gan pārējie `Comenius` dalībnieki no Spānijas, Turcijas, Skotijas, Portugāles, Polijas, Grieķijas un, protams, Somijas, iepazinām tuvāk valsts tradīcijas, kultūru un tipisko somu ģimeni, papildinot un nostiprinot savas angļu valodas zināšanas.
Šo piecu dienu laikā, ko pavadījām Somijā, paspējām iepazīt skolas telpas, kur ikdienas gaitas pavada mūsu viesmīlīgie projekta dalībnieki – somi. Skolā, Ziemassvētku burvības, piparkūku un tradicionālo piparkūku smaržas pārņemti, baudījām koncertu, kas sirdi pildīja ar patīkamu siltumu, jo dziedājām gan paši, gan koncerta rīkotāji. Lieliski laiku pavadījām „Rokua” geoparkā, kur piedalījāmies dažādās āra aktivitātēs, kas, protams, beidzās ar sniega kauju un siltu smieklu pildītām sarunām. Noteikti, jāmin tas, ka īstenojām arī savu bērnības nepiepildīto sapni, beidzot apciemojām Ziemassvētku vecīti, kurš mājo pašos Somijas ziemeļos, Lapzemē. Tieši tur arī izdzīvojām Somijas ziemas brīnumzemi, kas piesātināta ar Ziemassvētku lampiņām, eglītēm, svētku noskaņu apkārt un draiskām sniega pārslām, kas viegli ieskāva un virmoja mums apkārt visu dienu.
Pēdējās dienas rītā, atvadoties no viesģimenēm un jauniegūtajiem somu draugiem, gaisā bija jūtams emociju virpulis, kas kādam izsauca skumjas, kādam asaras, bet vēl kādam vieglu smaidu, aiz kura slēpās neatkārtojami pozitīvo, aizraujošo un neaizmirstamo dienu atmiņas.
Dienu pavadījām tverot pēdējos mirkļus kopā ar ārzemju draugiem, apskatot pilsētu Oulu. Emociju un vieglu skumju ieskauti, gremdējāmies atmiņās par neaizmirstamo laiku, ko sniedzis projekts `Comenius`.
Lai gan Latvijā mūs sagaidīja vēsas lietus lāses sejā, mūsu sejas rotāja smaids, kas kliedēja patīkamā noguruma atstātās pēdas. Dienas, ko pavadījām Somijā, joprojām palikušas atmiņā kā neaizmirstams piedzīvojums, kuru gribētos izdzīvot vēl un vēl.






Lāsma Anspoka 3.BK

Tikšanās `Vietējās Latgales Avīzē`
3. novembrī Comenius daudzpusējās skolu partnerības projekta `4ENs` dalībnieki un koordinatore Anna Verza devās uz `Vietējās Latgales Avīzes` biroju Preiļos.
Tikšanās sākumā mūs sagaidīja Jānis Vaivods, Preiļu Valsts ģimnāzijas absolvents, kurš ir `Vietējās Latgales Avīzes` galvenais redaktors. Iepazīstinot ar uzņēmumu, pasākuma dalībniekiem radās daudz un dažādi jautājumi. Mums bija tā iespēja saņemt atbildes par šīs avīzes vēsturi, attīstību un tālākajiem mērķiem. Beigās tika piedāvāta arī iespēja apskatīt un salīdzināt `Vietējās Latgales Avīzes` pašu pirmo un pēdējo izdevumu.
Paldies skolotājai Annai Verzai par piedāvāto iespēju lietderīgi pavadīt laiku, iepazīstot dziļāk Preiļu `Vietējās Latgales Avīzes` uzņēmumu. Liels paldies avīzes galvenajam redaktoram Jānim Vaivodam, kurš deva mums skaidras atbildes uz interesējošiem jautājumiem.

Airita Erte, Comenius projekta dalībniece

PVĢ Comenius projekta aktivitātes `Labo darbu nedēļā` (2014.10.13. - 19.)
Labdarības organizācija Palīdzēsim.lv jau sesto gadu organizē akciju `Labo darbu nedēļa`, kad pastiprināta uzmanība tiek pievērsta palīdzībai, kuras sniegšanai nav nepieciešams liels finansiālais ieguldījums. Labo darbu nedēļas laikā aicina sniegt atbalstu līdzcilvēkiem, dzīvniekiem vai sabiedrībai un vairot palīdzēšanas kultūru Latvijā. Šogad `Labo darbu nedēļa` norisinās no 13. līdz 19. oktobrim.
Arī mūsu ģimnāzijas Comenius daudzpusējās skolu partnerības projekta `4ENs` dalībnieki aktīvi atbalstīja `Labo darbu nedēļas` ideju. Nedēļas laikā mēs piedalījāmies 2 pasākumos: palīdzējām pārnest mēbeles un citu inventāru no vecā PVĢ korpusa uz jauno un piektdien piedalījāmies Preiļu novada domes organizētajā Preiļu parka un dīķu teritorijas sakopšanas talkā.
Pieteicāmies arī `Zaļās jostas` http://zalajosta.lv/, sadarbībā ar SIA `Līgatnes papīrs`, AS `Latvijas valsts meži` un Valsts izglītības satura centru, organizētajā makulatūras vākšanas konkursā `Tīrai Latvijai!`. Ir apstiprināta mūsu ģimnāzijas dalība šajā konkursā.
Paldies Comenius projekta dalībniekiem un 2.A kursa ģimnāzistiem par atbalstu un dalību `Labo darbu nedēļas` aktivitātēs!


Projekta koordinatore A. Verza

Comenius projekta ietvaros PVĢ jaunieši viesojās Turcijā (2014.09.21. - 26.)
Bēgot no rudens drēgnajiem pieskārieniem, divas Preiļu Valsts ģimnāzijas skolnieces un skolotāja Anna Verza `Comenius` projekta ietvaros devās uz Turciju ķert aiz ausīm pēdējos saules staru pieskārienus.
Ceļojumam sākoties, Rīgas lidostā bija jūtama uztraukuma ņiprā dīdīšanās krūtīs, kas raidīja bažu signālraķetes prātam par to, kas sagaidāms rietumniekiem austrumu kultūras valgos.
Tomēr pēc 1807 km garā ceļa visas raizes pazuda gluži tāpat kā Latvijas zaļie līdzenumi un zilās ezeru acis. Viesģimeņu plašajos smaidos internacionālā valodā ieaustā mīlestība, gaidītprieks un rūpes ieskāva mūs kā silts Vidusjūras vējš jau no pirmajiem tikšanās mirkļiem. Kopā ar poļu, somu, grieķu, skotu, spāņu, portugāļu un, protams, turku nākamajiem valstu nākotnes veidotājiem bijām gatavi palielināt savas kultūras kartes robežas un iepazīt Turciju.
Gluži kā augstie, slaidie minareti mūsu kakli bija izstiepti, cenšoties nepalaist garām neko no apkārt redzamā. Minerālu dažādības bagātie kalni valdzināja un ieskāva mūs tāpat kā vietējo skolēnu lielā interese par bālajiem viesiem, kas reizēm lika justies kā kinozvaigznēm kameru ielenkumā.
Valodas mūris, kas dažbrīd šķīra mūs no vietējiem iedzīvotājiem, nespēja aizturēt viesmīlību, viņi mūs lutināja un lika justies kā mājās. Ar turku ēdieniem bagātīgi klātie galdi aicināja vēderus pildīt ar visdažādākajos veidos pagatavotiem gaļas ēdieniem un baltmaizes kalniem, kas gan milzīgos krāvumos papildināja galda ainavu, gan slēpās dziļi gaļas ēdienu dzīlēs. Sārtiem vaigiem baudījām arī aso piparu radīto vulkāna izvirdumu kaklā un, vien izejot cauri tirgus bagātīgajai un raibajai ielai, bijām piepildīti ar turku saldumiem.
Iepazīstot ne tikai Turciju, bet arī pārējo projekta dalībvalstu tradīcijas, ar interesi vērojām prezentācijas, aptverot, cik tomēr dažādi un tajā pašā laikā līdzīgi mēs esam.
Turku miers, lēnā pārvietošanās un punktualitātes trūkums ne tikai lika uztraukties un nepacietībā iekšēji burbuļot kā avotam, bet arī mācīja uz lietām paraudzīties citādāk, aptvert to, cik daudz burvīgu sīkumu ikdienas nemierīgajā steigā mēs palaižam garām.
Pēdējo dienu kopā ar jauniegūtajiem draugiem pavadījām pūlī starp 17 miljoniem Stambulas iedzīvotāju. Atrodoties divu kontinentu, Eiropas un Āzijas, ielenkumā, kuģojām pa Bosfora šaurumu un mielojām acis ar arhitektūras pērlēm abās šauruma pusēs.
Īpašais miers, ko varēja sajust gan Sofijas katedrālē, gan Sultāna Ahmeda mošejā, vēl joprojām silda tāpat kā saule visas nedēļās garumā.
Atgriežoties mājās, rudens asais vējš un drēgnums kā spogulis atainoja skumjas, kas sakrājās, pametot pārsteidzošo Turciju un jauniegūtos draugus. Tomēr nosalt neļauj siltās atmiņas, spilgtie iespaidi un mīlestība, ko saņēmām savās Turcijas mājās.
Pateicoties Preiļu Valsts ģimnāzijai un mūsu uzņēmīgajai skolotājai Annai Verzai, tagad varam teikt, ka sirdī vairs nav tikai neizmērojama mīlestība pret Latviju, bet tai pievienota ir arī neliela daļiņa no spilgtās Turcijas.


Ērika Gribonika (3.D), PVĢ `Comenius` projekta dalībniece

Comenius projekta ietvaros PVĢ jaunieši viesojās Grieķijā (2014.05.11. - 16.)
Par ziemeļnieku gaitām Balkānu pussalas galējos dienvidos
Ir pagājušas jau pāris dienas kopš seši Preiļu Valsts ģimnāzijas audzēkņi un skolotāja Anna Verza ir atgriezušies no dienvidiem, no zemes, kas uzskatāma par pasaules kultūras šūpuli – Grieķijas.
Brauciens norisinājās `Comenius` projekta ietvaros, tātad latvieši nebija vienīgie, kam tika tas gods mīt Grieķijas pilsētu bruģi. Līdzās ar mums soļus spēra arī portugāļi, spāņi, poļi, somi, skoti, turki, kā arī paši grieķi. Tā, soli pa solim, mums tika tas prieks iepazīt Atēnu pilsētas varenību, arī uzkāpt Akropolē, vietā, kur pat nezinātājam nenākas grūti saskatīt kontrastu starp šodienu un jau dziļi zem drupām dusošo vakardienu.
Jāpiebilst, ka ikvienam no jauniešiem bija iespēja izbaudīt dzīvi tipiskā grieķu ģimenē, jo uzreiz pēc ierašanās Volos pilsētā, apmainījušies smaidiem un komplimentiem, mēs devāmies uz sev ierādītajām istabiņām – citā pilsētā, citā valstī, citā ģimenē ar citām acīm.
Kāpēc citām acīm? Jo jau pēc pāris stundām, aizvadītām Balkānu pussalas galējos dienvidos, priekšstats par cilvēkiem, lietām un šeit pastāvošo kultūru, mainījās par 180 grādiem. Smaidoši garāmgājēji padod mums labdienu, saules pārpludinātās ielas, šķietami rada smaidu ikviena cilvēka sejā, kafijas un jūras aromāti atrodas nemitīgā cīņā, jo tik tālu cik vienu, tik tālu arī otru iemīļojuši vietējie iedzīvotāji.
Nobaudījuši vietējos saldumus, uzreiz nācām pie pārliecības, ka Grieķijā ar saldumiem patiesi saprot saldumus. Tā uz šīs cukurotās nots ar konfektēm kabatās un smaidu sejās, mēs devāmies aplūkot Meteoras klintājus un senos mūku klosterus, kas augstu kalnos slejas savā varenībā un pārsteidz ar neatkārtojamību, liekot aizrauties elpai.
Tikpat aizrautīgi mēs vērojām citu projekta dalībvalstu sagatavotās prezentācijas par savu zemi un tradīcijām, kā arī izstaigājām un izbraukājam visus pilsētas stūrus un lokus, katrs paturēdams sev to, kas licies patiesi iespaidīgs – vai tie bija stāsti un vēsture, kas atklājās vietējos muzejos, vai tie bija sniegbaltie ciemati, kas pacēlās augstu virs mūsu mājvietu jumtiem, vai izslavētais kuģis `Argo`, piekļūšanai pie kura (drīzāk vairs tikai tam, kas palicis pāri), cilvēkam ir nepieciešama pase, dzimšanas apliecība un bez maz vai arī pensijas grāmatiņa, kā arī labs garastāvoklis, pēc saules tveicē mērotiem 5 km, un neviltota sajūsma ceļotāja acīs.
Iespējams, ka ir arī kāds, kurš nolēmis par piemiņu sev paturēt arī ikdienas izēšanos grieķu gaumē, kad jau melns gar acīm metas no nebeidzamās plūsmas pa eļļu un garšas valdzinājuma upi. Radās jautājums – ik dienas grieķi laižas šīs upes ūdeņos ar mērķi radīt galu tik ierastajai izsalkuma sajūtai, bet tiklīdz viņi lien ārā, tu atplēstu muti vien skaties un brīnies, kur paliek tauki, kas pēc šīs veldzējošas peldes uzkrājas viņu miesās?
Patiesi, Grieķija ir zeme, kur nododies brīnumam, vieta, kur, kā paši projekta dalībnieki teic, katrs izdzīvo savu mītu.
Piecas neaizmirstamas, saules bagātās dienas un piecas noslēpumainas, eksotiskas caurstrāvotas naktis tika pavadītas Egejas jūras krastā, pateicoties skolotājai Annai Verzai un Preiļu Valsts ģimnāzijai.





Dairis Ābols 3.HK

Comenius projekta ietvaros PVĢ jaunieši viesojās Polijā (2014.03.24. - 29.)
24. marta rītā ar pozitīvu noskaņojumu mēs, 2.BK kursa skolēni Sintija A., Luīza un Mikus, skolotājas Annas Verzas iedrošināti, devāmies uz lidostu, lai visi kopā dotos piecu dienu ilgā ceļojumā uz Poliju!
Dzīvojām ne ļoti lielā pilsētā pašos Polijas dienvidos - Mszana Dolna. Lidojums uz Krakovu un brauciens uz Mszana Dolna likās diezgan ilgs, jo visi ar nepacietību gaidījām, kādas būs mūsu mājvietas, citi Comenius dalībnieki un mūsu viesģimenes. Neviens no mums par rezultātu nebija vīlies, uzņemšana bija ļoti jauka. Pirmajā vakarā viesģimenes ļāva mums iejusties mājvietās.
Nākošajā dienā, jau dienas gaismā kārtīgi varējām aplūkot mūsu pilsētiņu, kura gaišā laikā izskatījās vēl skaistāka, visapkārt bija skaistas kalnu grēdas. Šajā dienā bijām arī pilsētas skolā, kur mēs un pārējo 7 valstu pārstāvji prezentēja savas sagatavotās prezentācijas.
Pārējās dienās izbaudījām aktivitātes, kuras bija saistītas ar 4 dabas elementiem - uguni, ūdeni, gaisu un zemi. Ar ūdeni mēs saskārāmies ģeotermālajos baseinos. Uguns dienu mēs pavadījām augstu kalnos, kur bija brīvdabas muzejs, kurā arī mums tika dota iespēja pašiem cept maizi. Tā kā mūsu kultūrai šī nodarbe nav sveša, tad mēs, latviešu jaunieši, ļoti aktīvi šajā nodarbē arī iesaistījāmies. Nākošā diena bija Zemes diena, un to mēs pavadījām dodoties uz sāls raktuvēm, kur bijām 350 metru dziļumā, vēlāk, tajā pašā dienā devāmies uz seno pilsētu Krakovu, kur varējām apmeklēt visāda veida veikalus, galerijas, baznīcas un citus arhitektūras pieminekļus un celtnes. Nākošajā dienā, kura bija Gaisa diena, bija plānots pacelties gaisā ar gaisa balonu, taču lielā vēja dēļ, šī aktivitāte tika atcelta, tāpēc arī pēdējo dienu, piektdienu, mēs pavadījām Krakovā, kur varējām paspēt izdarīt visu to, ko nepaguvām iepriekšējajā dienā, piemēram, apskatīt Sinagogu un pastaigāties pa ebreju ielu. Sestdien agri no rīta devāmies uz lidostu, lai lidotu mājās.
Piecu dienu laikā mums bija dota brīnišķīga iespēja iepazīt Polijas valsts kultūru, ēdienus, paražas un viņu valodu. Mēs, 2.BK skolēni, vēlamies teikt lielu paldies mūsu projekta koordinatorei Annai Verzai par šo brīnišķīgo iespēju piedalīties šajā projektā un iegūt zināšanas, jaunus draugus, neaizmirstamas atmiņas un prieku par pavadīto nedēļu Polijā.







Projekta dalībnieki - Sintija, Luīza un Mikus (2.BK)

Comenius projekta ietvaros PVĢ jaunieši viesojās Portugālē (2014.01.19. - 25.)
Pienāca ilgi gaidītā diena, 19. janvāris, kad devāmies uz Rīgas lidostu, lai pēc vairāku stundu gara lidojuma nonāktu skaistajā Portugāles pilsētā - Portu. Lidostā mūs sagaidīja viesģimenes un draugi, kurus jau bijām iepazinuši Latvijā. Atšķirībā no Latvijas Portu spīdēja saulīte, un temperatūras stabiņš rādīja +15°C.
Iepazinušies ar viesģimenēm, devāmies baudīt portugāļu tradicionālo ēdienu – Francesinha un apskatīt daiļo pilsētu.
Nedēļas laikā mums bija iespēja iepazīt gan skolēnu un skolotāju ikdienu Portugālē, gan arī viņu valodu un kultūru.
Vizītes programma bija ļoti daudzveidīga, mēs apmeklējām pasaulslaveno Porto futbola stadionu un muzeju. Devāmies uz šokolādes fabriku, kur degustējām portugāļu vietējos saldumus. Izbaudot visus pilsētas skaistumus, nonācām koncertzālē Casa de Musica. Mums bija lieliska iespēja arī uzzināt visu par Portugāles slaveno portvīnu, jo viesojāmies Calem vīna pagrabos. Ieguvām ļoti daudz zināšanu par Portugāles un Porto vēsturi, apskatījām pirmā Portugāles karaļa pili un citas pilsētas vēsturiskas vietas.
Tā kā Portugālē, skolā Carolina Michaelis, satikām vēl 7 citas valstis, iepazinām arī šo valstu kultūru. Mēs arī stāstījām skolas audzēkņiem par mūsu valsti, kultūru, tradīcijām un skolu, kas viņiem šķita ļoti aizraujoši un interesanti.
Noslēguma vakara koncertā katras valsts jaunieši prezentēja sagatavoto prezentāciju par tēmu „Zeme”, rādīja priekšnesumus, dziedāja un dejoja tradicionālās dejas. Skatītāji bija īpaši sajūsmā par mūsu krāšņajiem tautu tērpiem un dejām, kas lika pasmaidīt ikvienam.
Vēlamies pateikt īpaši lielu PALDIES projekta koordinatorei Annai Verzai par iespēju piedalīties šajā projektā un iegūt zināšanas, neaizmirstamas atmiņas, jaunus draugus, prieku un gandarījumu par pavadīto nedēļu Portugālē.










Katrīna Reča, Jūlija Starovoitova, Grieta Kolosova, Lauris Zalāns, Ervīns Rusiņš

Ģimnāzisti gatavojas Porto labdarības tirdziņam (2013.12.27.)
Kopš 1. augusta ģimnāzijā darbojas jauns Comenius skolu partnerības projekts `4 dabas elementi`. Esam 8 valstu skolu partnerības koordinatori, tāpēc novembrī ģimnāzijā organizējām visu partnerības skolu pirmo tikšanos.
Tagad ir palikuši tikai ģimnāzijas projekta dalībnieku ārzemju braucieni. Saskaņā ar projekta mobilitāšu grafiku, pirmā vizīte plānota janvāra beigās Porto, Portugālē, martā braucam uz Poliju, maijā - uz Grieķiju, septembrī-Turcija, decembrī - Somija, februārī - Spānija un projekta noslēguma tikšanās notiks nākošā gada aprīlī Skotijā. Skotijas partnerības skola ir mūsu sadarbības partneris jau otrajā Comenius projektā.
Portugāles skolas projekta dalībnieki ir sagatavojuši interesantu programmu, kurā būs dažādas aktivitātes, darbnīcas, debates par jauniešu dzīvi partnerības valstīs, stundu vērošana utt. Viens no pasākumiem ir Labdarības tirdziņš, kurā pārdosim projekta dalībnieku pašu gatavotos suvenīrus, pastkartes un grāmatzīmes. Visi tirdziņā savāktie naudas līdzekļi tiks pārskaitīti Portugal Nature Protection League (Portugāles Dabas aizsardzības līgas) fondā.
Ziemassvētku brīvdienās ģimnāzijas projekta dalībnieki ne tikai atpūtās, bet arī aktīvi gatavojās Portugāles vizītei. Brauciena dalībnieki gatavoja dažādus suvenīrus Labdarības tirdziņam.
Paldies par darbu projektā Katrīnai Rečai (3.D), Jūlijai Starovoitovai (3.D), Grietai Kolosovai (3.A), Ervīnam Rusiņam (3.B) un Laurim Zalānam (3.B). Īpašs paldies Aglonas vidusskolas mājturības skolotājai Intai Rečai par atbalstu, idejām, padomu un palīdzību radošās darbnīcas organizēšanā un vadīšanā.
Gaišu, radošu, jaunām cerībām un jauniem izaicinājumiem bagātu Jauno gadu!





Projekta koordinatore Anna Verza

Comenius projekta logo konkursā uzvar PVĢ logo (2013.11.18.)
Pagājušā nedēļa bija ļoti spraiga, notikumiem un pozitīvām emocijām bagāta, jo mūsu ģimnāzijā ciemojās Comenius skolu partnerības projekta `4 dabas elementi` dalībnieki no visām partnerības valstīm.

Projekta dalībnieki piedalījās daudzās ar projekta tēmu saistītās darbnīcās un aktivitātēs un noklausījās mūsu ģimnāzistu koncertu `Mana dziesma Latvijai`. Ārzemju ciemiņi bija ļoti pārsteigti par mūsu ģimnāzistu pozitīvo attieksmi pret darbu, motivāciju strādāt projektā, atbildību, viesmīlību, cieņu un mīlestību pret savu valsti.
Ņemot vērā to, ka šī bija projekta partneru pirmā tikšanās projekta koordinatora skolā, notika arī projekta logo konkurss. Konkursā piedalījās 5 projekta logo no Turcijas, viens no Spānijas un viens no Latvijas. Konkursā pārliecinoši uzvarēja mūsu ģimnāzistes Jūlijas Starovoitovas (3.D) veidotais projekta logo. Apsveicam un lepojamies ar Jūliju!
Paldies visiem ģimnāzistiem, viņu ģimenēm, skolas vadībai, kolēģiem un darbiniekiem par lielo atbalstu projekta vizītes laikā!
Projekta koordinatore Anna Verza

Comenius projekta dalībnieku tikšanās Preiļos dienassgrāmata (2013.11.11. - 2013.11.15.)
11. novembris, pirmdiena
11.novembra rītā, kad Preiļu Valsts ģimnāzijā notika projektu diena un visi skolēni saldi gulēja, paši čaklākie un aktīvākie 7:00 devās uz Autobusu, lai brauktu uz Rīgu iepazīties ar saviem Comenius projekta apmaiņas studentiem no 7 dažādām valstīm, kuri Rīgā bija ieradušies kā nu kurš, citi nedēļas nogalē, bet citi tikai šodien. Neliela satraukuma pārņemti devāmies uz norunāto tikšanās vietu. Visi ārzemju viesi bija ļoti sirsnīgi un ar lielu prieku sagaidīja savus apmaiņas studentus, protams, bez lielas bildēšanās neviena tikšanās nevar notikt, un šī arī nebija izņēmums. Tālāk devāmies uz Brīvdabas muzeju, kur pat neliels lietus nespēja izjaukt vēlmi vairāk iepazīties gan ar Latvijas dabu un kultūru, gan jaunajiem draugiem. Vakarā, mazliet noguruši, devāmies mājās.
12.novembris, otrdiena
2. dienu mēs iesākām ar ģimnāzijas deju kolektīvu un folkloras kopas koncertu. Pēc tam sekoja prezentācijas, kuras bija sagatavojuši katras valsts pārstāvji , lai iepazīstinātu pārējos dalībniekus ar savu skolu, valsti un kultūru. Visiem dalībniekiem un arī ģimnāzijas skolēniem bija iespēja nobaudīt katras valsts tradicionālo virtuvi.
Lai iepazītu viens otru tuvā, mēs spēlējām dažādas iepazīšanās spēles un iemācījām arī dažas tradicionālās latviešu spēles. Vēlāk sekoja ekskursija uz Preiļu novada domi un Mūzikas un mākslas skolu, kur bija iespēja piedalīties radošajās darbnīcās (stikla apgleznošana, dekupāža, karikatūras). Lai visiem parādītu, ka Preiļi ir noslēpumiem apvīta un ļoti interesanta pilsēta, devāmies uz Preiļu parku, kur klausījāmies dažādus kapeņu un pils stāstiņus.
13.novembris, trešdiena
Rīts mums un mūsu viesiem iesākās ar Daugavpils Universitātes pārstāvju izglītojošu lekciju `Kāpēc mums vajadzīga bioloģija?`. Pēc lekcijas visi draudzīgi devās uz Preiļu muzeju, kur kopā ar folkloras kopu `Rūtoj` izdejoja un izdziedāja `4 dabas elementus latviešu kāzu tradīcijās`. Mazliet noguruši un salijuši, bet tomēr priecīgi mūsu draugi sēdās autobusā un brauca uz Līvānu Amatniecības centru, kur bija izdevība apskatīties stikla muzeju un pašiem radoši darboties stikla kausēšanas darbnīcā. Pusdienās visiem bija iespēja nogaršot latviešu īpašo ēdienu `Daugavas akmeņi`. Kārtīgi paēduši, visi devās uzzināt vairāk par Latgales keramiku, kur drosmīgākie arī izmēģināja savu roku māla vāžu veidošanā.
14. novembris, ceturtdiena
Klāt bija arī pēdējā diena. Tās sākumā visi iepazinās ar arheoloģiskajiem Latgales tautas tērpiem. Lai iepazītu arī Preiļus vēl labāk, projekta dalībnieki tika sadalīti vairākās grupās un ar mūsu palīdzību devās orientēšanās skrējienā, kura laikā vajadzēja veikt arī dažādus atjautības uzdevumus. Uzkrājuši spēkus pusdienlaikā, visi devāmies baudīt ģimnāzistu koncertu `Mana dziesma Latvijai`.
Pozitīvām emocijām piepildīti, apmeklējām Leļļu galeriju, kur ne tikai mūsu viesi, bet arī mēs paši uzlaikojām skaistos tērpus, kuri ļāva mums domās aizceļot vairākus gadsimtus atpakaļ. Laiks paskrēja nemanot, un nu bija jādodas nobaudīt pēdējās vakariņas Preiļos. Vakarā arī notika projekta noslēguma pasākums, kurā katrs skolēns un arī skolotājs saņēma diplomu par piedalīšanos. Bez latviešu dejām un dziesmām arī neiztikām, tāpēc visi līksmi pavadījām laiku kopā ar folkloras kopu `Rūtoj`. Noslēgumā tika uzņemtas arī fotogrāfijas, kas paliks par atmiņu no šī brīnišķīgā nedēļas piedzīvojuma.
15. novembris, piektdiena
Pēc kopīgi pavadītas nedēļas, visi kļuvām par ļoti labiem draugiem. Ar smagiem koferiem, sadāvinātām dāvanām, Comenius dalībnieki pulcējās PVģ vestibilā, lai pateiktu pēdējos mīļos vārdus un stipri samīļotu uz atvadām. Daudzi bija tik ļoti sadraudzējušies, ka nespēja atvadīties un izplūda asarās. Citi devās līdzi uz Rīgu, lai pavadītu mūsu draugus.
Šis projekts mums visiem paliks atmiņā ar emociju pilniem mirkļiem, interesantām atrakcijām un citu kultūru iepazīšanu. Liels paldies jāsaka projekta organizatorei Annai Verzai un visiem dalībniekiem.
Grieta Kolosova un Jūlija Starovoitova, projekta dalībnieces

Comenius projekta tikšanās PVĢ no 11. līdz 15. novembrim (2013.11.06.)
Nākošnedēļ, no 11. līdz 15. novembrim, ģimnāzijā notiks jaunā Comenius skolu partnerības projekta `4 dabas elementi` pirmā sanāksme. Ģimnāzijā viesosies 14 skolotāji un 17 skolēni no visām projekta partnerības valstīm: Skotijas, Turcijas, Polijas, Spānijas, Somijas, Portugāles un Grieķijas.
Vizītes laikā projekta dalībniekiem būs iespēja piedalīties dažādos ar projekta tēmu saistītos pasākumos un radošajās darbnīcās, jo esam izstrādājuši ļoti plašu un daudzveidīgu pasākumu programmu.
Paldies kolēģiem, ģimnāzistiem un ģimnāzijas darbiniekiem par ieguldīto darbu projekta vizītes sagatavošanas laikā!
Interesantu, radošu un pozitīviem iespaidiem bagātu nedēļu!
Projekta koordinatore Anna Verza

 

Ģimnāzisti piedalās ābeļu stādīšanā (2013.10.17.)
Šī gada 14. oktobrī Preiļu Valsts ģimnāzijas Comenius projekta dalībnieki devās uz talku stādīt ābelītes. 26 aktīvi ģimnāzisti un skolotāja Anna Verza 11.30 devās ceļā uz plašo lauku, kur paredzēts strādāt. Enerģiskie ģimnāzisti, tērpušies darba drēbēs, ar smaidu sejā, izkāpjot no autobusa vēroja plašo darba lauku. Tomēr neviens nenobijās no platības un atvesto ābeļu skaita. Ģimnāzisti ar lielu sparu ķērās pie lāpstām un darba cimdiem. Sadalījušies pa pāriem, aktīvie jaunieši raka bedrītes, stādīja daudzās ābelītes.
Pēc lielā darba sekoja maza atpūta, kuras laikā lauka saimnieks bija sarūpējis mums pusdienas. Paēduši, devāmies atpakaļ uz lauku. Ar nedaudz jaušamu nogurumu, taču platu smaidu sejās, jaunieši darbu turpināja. Kad nu jau tika iestādītas pēdējās ābelītes, ģimnāzistu sejās bija jaušams milzīgs lepnums un prieks par padarīto darbu. Prieks, ka arī laikapstākļi šo darbīgo, taču jauko dienu nesabojāja.

Vairākas salauztas lāpstas, 2000 iestādītu kociņu, skaistā daba, jaukie cilvēki un pozitīvas emocijas ģimnāzistiem devusi šī diena. Liels lepnums par milzīgo darbu, protams, jaušams katrā no ģimnāzistiem, kuri piedalījās šajā talkā.
Preiļu Valsts ģimnāzijas 3.HK kursa audzēkne Agita Brikule, talkas dalībniece

 

5. oktobris - Preiļu parka dīķu un kanālu teritorijas sakopšanas diena (2013.10.12.)
Vai ziniet kas ir projekts ELRII – 349 „Aqua Life”? Tā ir lieliska iespēja savest kārtībā dažādas ūdenstilpnes savās pašvaldībās.
Šogad Igaunijas – Latvijas – Krievijas Pārrobežu sadarbības programmas EKPI projekta ELRII – 349 „Aqua Life” ietvaros 10 pašvaldības Latvijā un Krievijā jau aicināja iedzīvotājus uz šādām sakopšanas talkām. Interesants ir šī projekta nosacījums – visās pašvaldībās talkām jānorisinās vienā dienā un vienlaicīgi. Šoreiz talkošana notika 5.oktobrī un sākās plkst. 10.00 Riebiņos, Dagdā, Preiļos, Ilūkstē, Līvānos, Daugavpils novada Višķu pagastā un projekta partneru pilsētās Krievijā – Sebežā, Pečoros, Pitalovā un Pleskavā.
Preiļos 5. oktobris bija ļoti īpašs, jo šeit norisinājās pirmā Preiļu parka dīķa un kanālu sakopšanas talka. Jau plkst. 10.00 sākās talcinieku reģistrācija ( kopā dienas laikā reģistrējās 91 talcinieks). Projekta ietvaros bija padomāts arī par talkai nepieciešamo inventāru – atstarotājiem, cimdiem, grābekļiem, lāpstām, ķerrām un motorzāģi – viss tika nodrošināts. Arī diena bija saulaina un labvēlīga darbam. Talkotājiem pašiem bija nepieciešams tikai silti saģērbties un talkot ar labu garastāvokli. Liels prieks bija arī par tiem uzcītīgajiem un brīvprātīgajiem talciniekiem, kuri ņēma līdzi savus cimdus, darbarīkus un pat motorzāģus, lai varētu piedalīties Preiļu parka sakopšanas darbos.
Šoreiz talkas galvenie uzdevumi bija Dzirnavu dīķa attīrīšanas darbi pie Preiļu 2. vidusskolas, Preiļu dīķa kanālu sakopšana, bīstamo parka koku izzāģēšana, lapu grābšana pie Mīlestības kalniņa un jaunās Preiļu parka slēpošanas trases sagatavošana ziemas sezonai. Taču arī citur talkotāji, cītīgi strādājot, attīrīja Preiļu parka dīķa un to kanālu krastus no zariem, atkritumiem un lapām. Laiks strādājot paskrēja nemanot un jau plkst. 14.00 visi tika aicināti pusdienās pie Preiļu estrādes. Zemessardzes 35. Nodrošinājuma bataljons visiem talkotājiem bija sagatavojis gardu pārsteigumu. Tika piedāvāta garda zupa un putra. Pēc tam visi varēja panašķoties ar pīrādziņiem, cepumiem un šokolādēm. Neizpalika arī karsta tēja, lai neviens pēc talkas darbiem nesaslimtu. Kopā čakli strādājot, mēs esam sakopuši un padarījuši skaistāku mūsu Preiļu pilsētas parku.
Talkā piedalījās arī Preiļu Valsts Ģimnāzijas Comenius skolu partnerības projekta `4 dabas elementi un to ietekme uz mūsu dzīvi` dalībnieki. Skolotāja Anna Verza, kura ir šī projekta koordinatore, Comenius projekta ietvaros, aicināja projekta dalībniekus piedalīties šajā talkā. Šis pasākums bija cieši saistīts ar šī projekta tēmu. Liels paldies par piedalīšanos talkā PVĢ skolniekiem – Jūlijai Starovoitovai, Laurim Zalānam, Katrīnai Rečai, Dagnijai Verzai, Kristai Šķēpai, Sandrai Gžibovskai, Santai Fedotovai, Laimai Givoinai, Lailai Givoinai, Sintijai Ančevai, Luīzai Mihailovai, Agitai Brikulei, Dairim Ābolam, Dacei Marhiļevičai, Ervīnam Rusiņam, Zanei Čerpakovskai, Ērikai Gribonikai un 1.D kursa audzinātājai Ainai Leikucei!

Lai talka izdotos, bija nepieciešama liela uzņēmība, laba darba organizācija un veiksmīga idejas realizācija. Par visu to jāpateicas šī projekta darba organizatorēm: Zentai Igolniecei, Aleksandrai Jonānei, Inesei Matisānei un Līgai Upeniecei. Paldies arī visiem talkotājiem par lielisko kopābūšanas iespēju, par pozitīvajām emocijām un milzīgo gandarījuma sajūtu pēc sakopšanas darbiem. Tagad Preiļu parka teritorija ir kļuvusi vēl skaistāka un ļauj baudīt rudeni vēl krāšņāk. Uz tikšanos citās talkās!
Airita Erte,
Preiļu Valsts ģimnāzijas 1.D kursa audzēkne un 5. oktobra talkas dalībniece

 

Apstiprināts jauns PVĢ Comenius projekts (2013.09.04.)
Esam saņēmuši informāciju no Valsts izglītības attīstības aģentūras, ka ir apstiprināts PVĢ jaunais Comenius daudzpusējās skolu partnerības projekts „4 dabas elementi un to ietekme uz mūsu dzīvi” (The Four Elements of Nature and Their Effect on Our Lives). Projektu īstenosim laika posmā no 2013. gada 1.augusta līdz 2015. gada 31.jūlijam.
Šis ir jau trešais ģimnāzijā īstenotais Comenius projekts pēc kārtas. Mūsu ģimnāzija Comenius projektos nekad nav bijusi tikai vienkāršs projekta partneris, vienmēr -projektu starptautiskais koordinators. Jaunais projekts būs līdz šim lielākais PVĢ koordinētais projekts partneru skaita ziņā, jo ES finansējumu projekta īstenošanai ir saņēmuši arī visi projekta partneri, kuri gada sākumā bija izteikuši vēlēšanos strādāt šajā projektā. Projektā sadarbosies skolas no 8 valstīm: Latvijas, Skotijas, Spānijas, Grieķijas, Portugāles, Polijas, Turcijas un Somijas.
Projekta koordinatore Anna Verza

 


  Bilžu galerija
Bilžu galerija
  Vārda dienas
Jurģis, Juris, Georgs
© Alex
Rakstīt PVG         Lietot kā sākumlapu         Saglabāt saiti
Webmaster