PVG

Top.LV

LV     LV

Jaunumi

Arhīvs

Izglītība

Absolventi

Serviss

Atsauksmes

--> --> -->
  Par PVĢ
  Uzņemšana
    Virtuālā PVĢ
    E-klase
    Uzdevumi.lv
    StartIT.lv
    Pasākumu plāns
    PVĢ bibliotēka
    PVĢ panākumi
    Tradīcijas
    Parlaments
    Skolas projekti
    Skolēnu projekti
    PVĢ avīze
    Bildes
    Stundu saraksts
    Mācību materiāli
    Labā prakse
  Datorlapa
  Preiļu bibliotēka
  Preili.lv
  Dažādas vietnes
  Latvija un ES
    Ģimnaziādes
    Atklātā olimpiāde
  Konkurss Krauklīts
Saules aktivitāte PVĢ Solis
Projekts SOLIS
  0 W/m2

  Meklēt
  Sūtīt SMS
LMT   TELE2   Bite
 
  Apmeklētāji
  
 
Rīgā, 2006. gada 3. februārī

Sveiks!

Vai Tev patīk internets? Vai esi jauniņais vai arī tuvojies eksperta cienīgam līmenim interneta lietošanā? Lai kāda būtu Tava pieredze, ir daudz kā tāda, ko tieši Tu vari pastāstīt par internetu citiem un uzzināt pats!

2005. gada 7. februārī visā pasaulē ir drošas interneta lietošanas diena (Safer Internet Day), un viens no tās pasākumiem ir vispārējs maratons (blogathon), kas norisināsies speciāli šai dienai izveidotā interneta dienasgrāmatā (blog). Maratonā aicināti piedalīties gan skolēni, gan pieaugušie no visām pasaules valstīm. Tā mērķis ir noskaidrot, kā cilvēki izmanto internetu un kā mēs varam padarīt drošāku tā lietošanu.

Vēl pirms dažiem gadiem gandrīz neviens neko nebija dzirdējis par interneta dienasgrāmatām (blog), bet tagad to jau ir miljoniem. Iespējams, arī Tev pašam ir sava dienasgrāmata vai arī Tu domā par tāda izveidošanu.

Ikviens var izveidot savu dienasgrāmatu, un ikviens var to arī izlasīt. Tas ir lielisks veids, kā elektroniskā vidē atrast jaunus domubiedrus un dalīties domās par mūziku, kas Tevi interesē, par kādu sporta veidu vai noderīgām mājaslapām. Iepazīšanās iespējas demokrātiskajā interneta vidē ir visai plašas, bet, protams, tas nenozīmē, ka Tev vajadzētu publiski atklāt personisku informāciju, piemēram, nosaukt personu, kurā esi slepeni iemīlējies, savu telefona numuru utt. Tu taču to neteiksi svešiniekam uz ielas, un pavisam slikta doma būtu darīt to internetā!

Ja vēlies uzzināt, ko citi cilvēki pasaulē domā par interneta dienasgrāmatām un par visu citu, kas saistīts ar internetu, piedalies maratonā 7. februārī! Aicini piedalīties arī savus vecākus vai skolotāju, varbūt arī viņi uzzinās ko jaunu!

7. februārī organizācijas no Eiropas un citām pasaules valstīm, kas piedalās maratonā, ievietos savus ierakstus par drošu interneta lietošanu interneta dienasgrāmatās. Ziņas tiks ievietotas dažādās valodās: latviešu, angļu, vācu, franču, spāņu u.c. Tu varēsi ievietot savus komentārus un dalīties savā pieredzē par interneta lietošanu līdz 15. februārim, apmeklējot šo mājaslapu http://blog.eun.org/insafe.

lašākai informācijai sazinies ar maratona organizētāju Latvijā:
Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās ārvaldes lietās sekretariāts, kontaktpersona: Maija Bērziņa, tālrunis: 7114747, e-pasts: maija.berzina@eps.gov.lv!

Informācija par drošas interneta lietošanas dienas pasākumiem Eiropā: http://www.saferinternet.org/ww/en/pub/insafe/ 

Valstis, kurās norisināsies maratons karte): http://www.saferinternet.org/shared/data/saferinternet.org/blogathon/SID_2006_worldmap.jpg

Organizācijas, kuras piedalīsies drošas interneta lietošanas dienā, un plānotie pasākumi: http://www.saferinternet.org/shared/data/saferinternet.org/blogathon/organisations_events%20060126.pdf

 

Jautājumi un atbildes par tīmekļa žurnāliem (blogiem)

Kas tas ir –– blog?
Saīsinājums no weblog –– personisks tīmekļa žurnāls, pieslēgums mājaslapai. Tas sastāv no sūtījumiem, parasti īsiem tekstiem. Tam var būt pievienots arī audio un video materiāls. Tīmekļa žurnālā bieži vien ir ietvertas kādas interneta saites, pāreja uz citām interešu lapām.

Jautājumi un atbildes par tīmekļa žurnāliem (blogiem)

Kas tas ir –– blog?
Saīsinājums no weblog –– personisks tīmekļa žurnāls, pieslēgums mājaslapai. Tas sastāv no sūtījumiem, parasti īsiem tekstiem. Tam var būt pievienots arī audio un video materiāls. Tīmekļa žurnālā bieži vien ir ietvertas kādas interneta saites, pāreja uz citām interešu lapām.

Kas ir bloger?
Tā ir persona, kas vada tīmekļa žurnālu un atjaunina tā saturu.

Ar ko interneta dienasgrāmata atšķiras no personīgās mājaslapas vai dienasgrāmatas?
Galvenā atšķirība no dienasgrāmatas ir tā, ka tīmekļa žurnāls parasti ir paredzēts plašākai sabiedrībai. Tīmekļa žurnālā var sazināties ar lasītājiem, sūtot komentārus par ierakstiem vai citiem komentāriem.
No personīgajām mājaslapām tīmekļa žurnāls atšķiras ar to, ka tas sastāv no vairākiem atsevišķiem ierakstiem, kas publicēti hronoloģiskā secībā.

Kā izveidot tīmekļa žurnālu?
Vairums žurnāla veidotāju izmanto brīvi pieejamās pārlūkprogrammas, piemēram, Blogger.com, un to piedāvātos moduļus. Ja tīmekļa žurnāla veidotāja datorzināšanas ir eksperta līmenī, viņš var personalizēt savu žurnālu.

Vai ir nepieciešams zināt HTML, lai varētu lietot tīmekļa žurnālu?
Nē. Vairums tīmekļa žurnālu datorprogrammu lietotājam atļauj rakstīt un ielādēt informāciju, izmantojot vienkāršu darbības programmu, līdzīgu Microsoft Word, vai kādu citu datu apstrādes programmu.

Kas var izvietot nosūtītās ziņas un komentārus?
Tikai žurnāla vadītājam ir tiesības izvietot ziņas. Jebkurš, kam ir interneta pieslēgums, var augšupielādēt komentāru ierakstam. Ja nepieciešams, pieeja tīmekļa žurnāliem var tikt ierobežota, un vadītājam ir tiesības komentārus padarīt par neredzamiem, dzēst tos vai labot.

Cik bieži tiek atjaunināts tīmekļa žurnālu saturs?
Jāsaka, tas ir ļoti atšķirīgi –– aktīvs vadītājs var iesūtīt jaunu ierakstu reizi dienā vai reizi nedēļā. Laba tīmekļa žurnāla noslēpums ir regulāri atjaunināts saturs, lai apmeklētāji vēlētos iepazīties ar jaunumiem un atgrieztos iespējami biežāk.

Cik ilgi pastāv tīmekļa žurnāli?
Termins weblog pirmo reizi lietots 1997. gadā, bet blog valodā ienācis samērā nesen. 2004. gadā tas bija ASV Meriamu––Vebstera (Merriam––Webster) vārdnīcas „gada vārds”.

Cik daudz ir tīmekļa žurnālu?
Pēc Technorati (tīmekļa žurnālu skaitītāju saite) aptuveniem aprēķiniem pastāv 24,8 miljoni tīmekļa žurnālu un katru dienu tiek izveidoti aptuveni 70 000 jaunu. To skaits strauji aug pat tādas valstīs kā Ķīna un Irāka, kur pastāv stingra cenzūra.

Kas ir tīmekļa žurnālu lietotāji?
Tie domāti cilvēkiem ar ļoti dažādām interesēm, bet īpaši populāri ir jauniešu vidū. Žurnālu vadītāji bieži vien vēršas pie sabiedrības ar kādu noteiktu tēmu, kas adresēta attiecīgai sabiedrības daļai. Tās, piemēram, var būt ģimenes ziņas, kas attiecas tikai uz tuvākajiem radiniekiem, vai informācija un viedokļi par kādu mūzikas grupu, tās faniem utt.
Tīmekļa demokrātiskā vide ir padarījusi šos žurnālus populārus to cilvēku vidū, kuri vēlas izteikt savu politisko viedokli. Jo īpaši aktuāli tas ir valstīs, kurās ir ierobežota preses brīvība. Pēdējā laikā tīmekļa žurnāli kļuvuši populāri arī politiķu un dažādu slavenību vidū.

Kādā veidā tīmekļa žurnāli var veicināt izglītošanos un attīstību?
Daudziem jauniešiem tie ir pavēruši jaunu ceļu uz radošo brīvību un pašizpausmi. Tīmekļa žurnāls ir pretstats citām jauno tehnoloģiju iespējām, piemēram, SMS, kas tiek vainots jauniešu rakstu valodas zināšanu lejupslīdē.
Tā kā jaunieši izmanto tīmekļa žurnālus, lai novērtētu citus komunikācijas līdzekļus un izsaka savu viedokli par tiem, viņi ir apguvuši daudzveidīgu mediju valodu.
Tāpat sarunas tiešsaistē un balsošana daudzus ir iedrošinājusi uz aktīvāku dalību dažādos sabiedriskos procesos.
Savukārt skolotāji izmanto tīmekļa žurnālus mācībām un sadarbībai ar savu klasi.
Starp citu, aktīvi sadarbojoties diviem Lielbritānijas un Austrālijas izglītojošās programmatūras speciālistiem, tiek rīkots pat gada konkurss par labāko izglītojošo tīmekļa žurnālu (http://www.incsub.org/awards/).

Kādi ir likumdošanas un ētiskie jautājumi?
Publiski apspriežamie viedokļi, publikāciju ārējais veidols, audio un video materiāls var radīt sarežģījumus autortiesību jomā, tāpat gadās, ka tīmekļa žurnālos tiek sniegtas nepatiesas, apmelojošas ziņas. Informācija par kādām personām var būt arī patiesa un likumīga, bet aizvainojoša un traucējoša. Diemžēl skolās bijuši pat tik ekstrēmi gadījumi ar atklātiem draudiem, kas noveduši pie pašnāvības.
Pamats bažām ir arī personisko datu publiskošana, piemēram, kontaktinformācijas vai fotogrāfiju publicēšana. Pastāv iespēja, ka tas var pamudināt personas ar seksuālām novirzēm izraudzīties sev potenciālos upurus.

Kas tas ir –– moblog?
Tas ir tīmekļa žurnāls, kura saturs ielādēts mobilajā tālrunī, izmantojot interneta pieslēgumu.

Ko nozīmē splog (spamlog)?
Tā ir surogātinformācija –– nevēlama un uzbāzīga, kādu citu tīmekļa žurnālu mājaslapu reklāma ar mērķi palielināt savu reitingu, saņemt atbildes no apmeklētājiem par reklāmas materiālu vai arī izmantot tīmekļa žurnālu, lai atrastu jaunas saites.

Cik maksā tīmekļa žurnāli?
Lielākais vairums ir bez maksas. Tīmekļa žurnāli ar lielu apmeklētāju skaitu var radīt izmaksas pašiem vadītājiem (sakarā ar nepieciešamo papildu vietu mājaslapā), bet viņi var izveidot kādu ienākumu avotu, piemēram, no reklāmām savā lapā. Tā ir persona, kas vada tīmekļa žurnālu un atjaunina tā saturu.

 


  Bilžu galerija
Bilžu galerija
  Vārda dienas
Mirta, Ziedīte
© Alex
Rakstīt PVG         Lietot kā sākumlapu         Saglabāt saiti
Webmaster