PVG

Top.LV

LV     LV

Jaunumi

Arhīvs

Izglītība

Absolventi

Serviss

Atsauksmes

--> --> -->
  Par PVĢ
  Uzņemšana
    Virtuālā PVĢ
    E-klase
    Uzdevumi.lv
    StartIT.lv
    Pasākumu plāns
    PVĢ bibliotēka
    PVĢ panākumi
    Tradīcijas
    Parlaments
    Skolas projekti
    Skolēnu projekti
    PVĢ avīze
    Bildes
    Stundu saraksts
    Mācību materiāli
    Labā prakse
  Datorlapa
  Preiļu bibliotēka
  Preili.lv
  Dažādas vietnes
  Latvija un ES
    Ģimnaziādes
    Atklātā olimpiāde
  Konkurss Krauklīts
Saules aktivitāte PVĢ Solis
Projekts SOLIS
  0 W/m2

  Meklēt
  Sūtīt SMS
LMT   TELE2   Bite
 
  Apmeklētāji
  
 

Latvija - Ungārija - Turcija

Budapešta - piemineklis, kuru ungāri uzbūvējuši tikai un vienīgi sev. Piemineklis dzīvajai nācijai. Pilsēta, kura sniedz neizsakāmu estētisku baudījumu rītos, dienās un vakaros, bet naktīs-naktīs tā liek aizrauties elpai.

Stāvot Gelerta kalna pieminekļa pakājē, raugāmies uz Donavas tumšo straumi, kura nemitīgi vijas starp apgaismotajām krastmalām un pār kuru, gluži kā pār tumšo bezdibeni, savienojot divas pasaules daļas - Romas impēriju un mežonīgo neizzināmo līdzenumu, sniedzas izgaismoti tilti. Patiess skaistums nevar apnikt, ne nogurdināt. Šo skaistuma izjūtu var vienīgi padziļināt, un tamdēļ ungāri dara lielisku vīnu, lai atraisītu sirdis un atvēru acis.

Tā izbaudījis Budapeštu ir Andris Geidāns no „Impro ceļojumi”, un mēs - Antra, Aija, Māra un Jurģis pilnībā pievienojamies šiem skaistajiem vārdiem!
Jūs (lasītāji) noteikti brīnāties par šādu ievadu. Ko mēs tur darījām? Kāpēc mācību gada laikā atļāvāmies jūsmot par Budapeštu? Nu, tad lasiet tālāk!!!

No 4. - 17. aprīlim PVĢ pārstāvji - Māra Rožinska (1.A), Aija Ancāne (2.H), Jurģis Vaivods (2.K) un skolotāja Antra Gertmane piedalījās starptautiskajā (Latvija - Ungārija - Turcija) projektā, kura tēma bija „Mākslas un kultūra” un Eiropas apzināšana. Islāma un Kristietības loma Eiropā. Projekta nosaukums-„Eiropas ielas”.

Projekta laikā uzstādītie mērķi:
- iepazīt partnervalstu kultūras
- kopīgo aktivitāšu laikā mācīties vienam no otra
- sekmēt interesi par vienotu Eiropu, apzināt sevi kā Eiropas pilsoņus
- pārvarot valodu barjeru, strādāt komandā, veicinot pozitīvu saskarsmi in izpratni
- atklāt un salīdzināt dažādu kultūru jauniešu vērtības
- iepazīt dažādu Eiropas tautu dzīves un domāšanas veidus

Projekta programma bija ļoti plaša:
1. diena 4. aprīlis: Dalībnieki- Turcijas, Latvijas un Ungārijas partneri sveic viens otru un iepazīstas. Vēlāk ciemiņus iepazīstina ar tuvējo apkārtni.

2. diena 5. aprīlis: No rīta ungāru jaunieši-gidi iepazīstina ar plānoto programmu. Mēs iepazīstamies ar spēles palīdzību- mācāmies vārdus, iepazīstinām ar savām interesēm. Apmeklējam transporta muzeju. Pastaiga pilsētas parkā, fotografējam materiālus projekta mājas lapai. Pēcpusdienā apmeklējam neredzīgo jauniešu institūtu. Tur tiek parādīta viņu ikdienas dzīve skolā, dzīves apstākļi un brīvā laika pavadīšanas iespējas.

3. diena 6. aprīlis: No rīta –animācijas darbnīcas Rīgas animācijas studijas vadībā. Tāpat arī apkopojam materiālus topošajai mājas lapai. Pēcpusdienā iepazīstamies ar jauniešu brīvā laika pavadīšanas iespējām skolā un pilsētā.

4. diena 7. aprīlis: No rīta visiem tiek izsniegti attēli ar pilsētas ievērojamāko ēku arhitektūras detaļām. Ekskursijas laikā viesiem, izmantojot izsniegtās fotogrāfijas, jāiepazīstas ar šiem kultūrvēsturiskajiem pieminekļiem reālajā dzīvē.

Vakarā diskusijas par redzēto, brīvas sarunas un nākamās dienas programmas apspriešana.

5. diena 8. aprīlis: Turku kultūras diena. Rīta pusē ungāru jauniešu vadībā apmeklē turku kultūrvēsturiskos pieminekļus Budapeštā. Turku partneri stāsta par to, kā viņi redz savu lomu „jaunajā” un „vecajā” Eiropā. Pēcpusdienā – Turku tautas mūzika, dejas, tautas tērpi. Visas dienas ēdienkartē- turku nacionālā virtuve. Visi mācās u dejo Turku nacionālas dejas.

6. diena 9.aprīlis: Pirtis un termālie baseini. Izmēģinām slavenās ungāru pirtis. Salīdzinām tās ar Baltijas pirtīm. Dienas noslēgumā- dejas.

7. diena 10.aprīlis: Latvijas kultūras diena. Šajā dienā prezentējam Latviju: stāstām par savas valsts vēsturi, izglītību, reliģiju utt. Atbildam uz dažādiem jautājumiem par savu valsti. Pēcpusdienā rādām un mācām latviešu tautas dejas un dziesmas. Piedāvājam dažādus līdzatvestus našķus no Latvijas. Vakarā – latviešu modernās mūzikas vakars.

8. diena 11. aprīlis: Šī ir sporta diena. Rīts sākas ar jautrām stafetēm, kurām seko basketbols. Diskutējam par notikumiem 2004. gada olimpiskajās spēlēs. Runājam par sporta nozīmi jauniešu dzīvē. Vakarā-modes šovs. Noslēgumā- modernās ungāru, turku un latviešu mūzikas vakars.

9. diena 12. aprīlis: Teātra diena. Tikšanās ar Ungārijas teātra trupu. Vērojam turku iestudētās ironiskās ainiņas , kuru pamatā asprātīgā turku filozofa Nasreddin Hodja darbi.

10. diena 13. aprīlis: Apmeklējam Ungārijas islāma un Kristietības pieminekļus. Pēcpusdienā brīva pastaiga pa Budapeštas centru, tirgus apmeklējums.

11. diena 14. aprīlis: Tiek gatavota izstāde „Eiropas ielas” . Dalībvalstu grupas gatavo tradicionālus stendus, kuros tiek izstādīti projekta laikā sagatavotie materiāli. Pēcpusdienā- nacionālās kulinārijas izstāde, degustācija.

12. diena 15. aprīlis: Projekta izvērtēšana: diskusijas, anketēšana, radošie uzdevumi. Tiek apspriesti turpmākās sadarbības plāni. Pēcpusdienā- sirsnīgas atvadas.

Tālāk seko garš ceļš mājup uz Latviju.

Atbraucot mājās iespaidos dalījās visi!

Māra un Aija stāsta:
Divas nedēļas Ungārijā pagājušas nemanot!
Gūti jauni iespaidi, emocijas. Sastapti jauni cilvēki no citām pasaules valstīm, no kuriem žēl bija atvadīties. Priecē tas, ka nodibināti kontakti ar Turcijas un Ungārijas jauniešiem. Tāpat ir jauki apzināties, ka veiksmīgi prezentēta Latvija, iepazīstinot projekta partnerus ar mūsu tautas kultūru, dabu un sabiedriskajām norisēm valstī.
Uzmanības apliecinājumi no ungāru un turku jauniešiem liecina, ka Latvija atstājusi labu iespaidu. Vakara sarunas klubiņā bija noderīgas mūsu angļu valodai un interesanti pavadītais brīvais laiks, ir atstājis vislabāko iespaidu par Budapeštu.

Jurģis turpina:
Pirms pašas došanās ceļā mēs ar šo projektu nebijāsim kārtīgi iepazinušies. Daudzām aktivitātēm, kuras mums bija jāveic, mēs nebijām pilnībā sagatavojušies. Bet beigu beigās viss izdevās ļoti labi! Mani ļoti pārsteidz tas, ka mans istabas biedrs bija turku tautības students. No sākuma mēs daudz neko nesarunājāmies, bet laikam ritot, iepazināmies tuvāk ar visiem turku skolniekiem, atradām kopīgas intereses. Manuprāt, man bija lieliska izdevība iepazīt turku kultūru, iepazīt viņus kā cilvēkus. Izrādījās, ka viņiem skolā jānēsā formas tērpi un jāievēro daudzi citi noteikumi, kas mums brīžiem likās pat smieklīgi. No turku un ungāru puses varēja just lielu interesi par Latviju. Daudzi no viņiem uzdeva jautājumus par mūsu tradicionālajiem ēdieniem, svētkiem un tradīcijām. Viņi bija izbrīnīti, ka tik maza valsts ar savu nelielo iedzīvotāju skaitu tik spoži izpaužas visā lielajā pasaulē.

Skolotāja Antra piebilst:
Starptautiskajā projektā piedalījos pirmo reizi, tāpēc bija bažas par veiksmīgu Latvijas prezentāciju, par saskanīgas latviešu komandas izveidi. Sarežģītu situāciju nebija mazums, tomēr kopīga, sirsnīga vēlme pārstāvēt valsti pēc iespējas labāk, deva arī pozitīvus rezultātus. Man ir prieks, ka pratām mobilizēties, atrast nepieciešamo informāciju, atbalstīt viens otru, un vienkārši parādīt labāko, kas mums ir. Gribu pateikties visiem, kas darbos un domās bija kopā ar mums!

Ļoti ceru, ka iegūtie draugi varēs drīzumā ciemoties Latvijā, lai tuvāk iepazītu mūsu valsti, Preiļus un PVĢ.


  Bilžu galerija
Bilžu galerija
  Vārda dienas
Mirta, Ziedīte
© Alex
Rakstīt PVG         Lietot kā sākumlapu         Saglabāt saiti
Webmaster