PVG

Top.LV

LV     LV

Jaunumi

Arhīvs

Izglītība

Absolventi

Serviss

Atsauksmes

--> --> -->
  Par PVĢ
  Uzņemšana
    Virtuālā PVĢ
    E-klase
    Uzdevumi.lv
    StartIT.lv
    Pasākumu plāns
    PVĢ bibliotēka
    PVĢ panākumi
    Tradīcijas
    Parlaments
    Skolas projekti
    Skolēnu projekti
    PVĢ avīze
    Bildes
    Stundu saraksts
    Mācību materiāli
    Labā prakse
  Datorlapa
  Preiļu bibliotēka
  Preili.lv
  Dažādas vietnes
  Latvija un ES
    Ģimnaziādes
    Atklātā olimpiāde
  Konkurss Krauklīts
Saules aktivitāte PVĢ Solis
Projekts SOLIS
  0 W/m2

  Meklēt
  Sūtīt SMS
LMT   TELE2   Bite
 
  Apmeklētāji
  
 
Preiļu Valsts ģimnāzijas 7. salidojums
 

u g u n s n e i e s u g u n s p a l i k s

15. novembra vakarā ģimnāzija bija ugunīs. Ceļš uz skolu izlikts svecēm; iekšpusē absolventus sagaidīja uguns liesmas projicējoši ekrāni. Zem uguns zīmes tika svinēts ģimnāzijas 7. salidojums. Kāpēc uguns? - Tumšajā novembrī, kad laiki met kūleni- kad nakts rij dienu un diena padodas, kad jau pirms ziemas kļuvis auksti- ir jāiekur uguns, lai radītu gaismu un siltumu.

Vakara atraktīvie vadītāji- ģimnāzisti Daiga Sparāne un Juris Vucāns iepazīstināja ar spēles noteikumiem: "Mēs dedzām uguni logos, lai nācēji redzētu ceļu, bet ar to nepietiek - jādeg pašiem. Ir četri veidi, kādos ģimnāzijā mācāmies uguni iegūt: humanitārais, dabaszinātņu-, komerc-, un vispārīgais." Un sākās uguns aizdegšana- katra ģimnāzijā pārstāvētā zinību novirziena pārstāvji ar savai pārliecībai raksturīgiem paņēmieniem ieguva uguni. Komerckursa pārstāvji slēdza vērienīgus darījumus, lai nopirktu sērkociņu, dabaszinātņu apguvēji demonstrēja liesmainus un sprāgstošus ķīmijas eksperimentus, vispārīgais kurss priekšroku deva senām - mītiskām gudrībām, ko, dūmu mākoņu un tautasdziesmu pavadīta, uz skatuves uznesa Laimes māte. Vislielāko absolventu atzinību ieguva humanitārā kursa dāmas, kas sievišķīgā valšķībā atklāja, ka uguns taču ir mīlestība.

Uguns radošo dabu atklāja arī ģimnāzijā darbojošos muzikālo un deju grupu uznācieni. Vakaru atklāja folkloras kopa, kas šoreiz drosmīgā un veiksmīgā eksperimentā - apvienojot autentisko un mūsdienīgo - post-folk stilā lika pārliecinoši izskanēt bailēm un uztraukumam, ko šais laika griežos cilvēkā rada tumsa un aukstums. Deju kopa "Dancari" izdejoja ugunīgas puišu un meitu rotaļas. Vīru sekstets ar sarkanām rozēm rokās klātesošajām mūzām veltīja "Mežrozīti". Vokālais ansamblis tālu aizgājušiem draugiem veltīja kvēlu draudzības atgādinājumu.

Šis salidojums bija nozīmīgs vēl kādā ziņā- kad bija jau kļuvis silti un gaiši, skolas koris nebijušā salikumā ar rokgrupu "Green novices" atskaņoja jauno Preiļu Valsts ģimnāzijas himnu. Septītajā salidojumā - šis skaitlis acīmredzot tiešām nes kādu īpašu nozīmi - beidzot ģimnāzisti un absolventi varēja dziedāt pašu radītu dziesmu savai skolai. Vārdu autore - absolvente Skaidrīte Zarāne, komponiste - skolotāja Ilze Rožinska.

Savu vārdu par uguni šai vakarā teica arī skolotāji. Īpaši iedvesmojoši bija Franča Livmaņa vārdi: "Atcerēsimies - ja kāds cilvēks aizdegas radot - to nespēs apturēt neviens!" Ir valgi vēji, un ir uguns; vēji izlokās un aizbēg- "uguns neies, uguns paliks" (Ieva Roze). Mēs neizvēlamies vējus.

Inga Surgunte


  Bilžu galerija
Bilžu galerija
  Vārda dienas
Gunta, Ginta, Gunda
© Alex
Rakstīt PVG         Lietot kā sākumlapu         Saglabāt saiti
Webmaster