PIEDALIES KONKURSĀ “DROŠĀKA INTERNETA DIENA 2008”

 

“Dzīve tiešsaistē ir tas, ko TU no TĀS iegūsti”:


Insafe – Eiropas Interneta drošības apzināšanās tīkla centrs – uzsāk konkursu “Drošāka interneta diena 2008”.

Vai internets ir pozitīva vai arī negatīva ikdienas pasaules sastāvdaļa? Vai mobilie tālruņi tikai “vieno cilvēkus”? Vai mēs varam ticēt visam, ko redzam internetā? Vai mēs izturamies tiešsaistē citādāk nekā reālajā vidē? Kā mūsu izturēšanās ietekmē tiešsaistes vidi?

Jaunieši ir aicināti izteikt savas idejas par šiem un vēl daudziem citiem virtuālās pasaules aspektiem, veidojot multivides projektu konkursam “Drošāka interneta diena 2008”.

Konkursanti tiek aicināti darboties grupās un izmantot savu pieredzi un radošās spējas, atspoguļojot savu realitāti tiešsaistē. Konkursantiem jānorāda aptuvenā vecuma kategorija: 5-10 gadi, 11-14 gadi vai 15-19 gadi.
Konkursā var piedalīties:
skolas,
brīvā laika pavadīšanas klubi,
jaunatnes grupas,
mācību iestādes utt.

Bērni vecumā no 5 līdz 10 gadiem tiek aicināti materiālu veidot elektroniskā formātā, ko ir iespējams izdrukāt (plakāti, skrejlapas, komiksi, pastkartes utt.).
Dalībnieki no pārējām divām vecuma grupām tiek aicināti izveidot audiovizuālus pieteikuma darbus*, kas ietver, bet ne tikai filmas, filmas no mobilā tālruņa uzņemtiem materiāliem, mūziku/dziesmas, video klipus un PowerPoint prezentācijas.

Padomājiet, kam Jūs vēlētos pievērsties visvairāk: saviem vienaudžiem vai pieaugušajiem? Tas palīdzēs atbilstoši izveidot Jūsu elektroniskās drošības apzināšanās vēstījumu.
Ja vēlaties piedalīties konkursā, nosūtiet e-pastu savas valsts Insafe apzināšanās centra info@netsafe.lv ar nosaukumu “Mēs piedalīsimies”. Tā nav reģistrācija. Tas tikai mums sniegs ieskatu par dalībnieku skaitu, kas mums palīdzēs organizēt atlases procedūru.

Galvenie datumi, kas jāpatur prātā:

·         2008. gada 14. – 20. janvāris: reģistrēšanās un sava projekta augšupielādēšana konkursa “Drošāka interneta diena 2008” projektu galerijā!

·         2008. gada 21. – 25. janvāris: valsts uzvarētāju noteikšana, kuri dosies uz Eiropas konkursu.

·         2008. gada 1. – 7. februāris: elektroniska balsošana Eiropas uzvarētāju noteikšanai.

·         2008. gada 12. februāris: konkursa “Drošāka interneta diena 2008” Eiropas uzvarētāju paziņošana.

*konkursa noteikumus un jaunākās ziņas skatiet tīmekļa vietnē:
http://www.saferinternet.org/ww/en/pub/insafe/sid.htm

Konkursa ”Drošāka interneta diena 2008” biežāk uzdotie jautājumi:

Kas ir DROŠĀKA INTERNETA DIENA (SID)?

”Drošāka interneta diena” ir ikgadējs pasākums, kas notiek februāra mēnesī. To organizē Insafe – Eiropas Interneta drošības tīkls. 2007. gadā konkursā “Drošāka interneta diena” piedalījās 43 valstis no visas pasaules. Piektais SID pasākums notiks 2008. gada 12. februārī.

Kas var iesaistīties šajā konkursā?

Bērnu un jauniešu grupas vecumā no 5 līdz 19 gadiem var sacensties atbilstošās vecuma kategorijās: 5-10 gadi, 11-14 gadi un 15-19 gadi. Konkursā var piedalīties skolas, brīvā laika pavadīšanas klubi, jaunatnes grupas, mācību iestādes utt.
Dalībnieki var būt no visām 25 Insafe tīkla valstīm: Austrijas, Beļģijas, Kipras, Čehijas Republikas, Dānijas, Somijas, Francijas, Vācijas, Grieķijas, Islandes, Īrijas, Itālijas, Latvijas, Lietuvas, Luksemburgas, Maltas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas, Zviedrijas un Apvienotās Karalistes.
Piedalīties konkursā „Drošāka interneta diena 2008” var arī konkursanti no trešajām valstīm. Lūdzam skatīt jaunākās ziņas šajā tīmekļa vietnē.

Reģistrācija
Pēc grupas projekta augšupielādes Jums ir jāreģistrējas konkursam laikā no 2008. gada 14. līdz 20. janvārim (lūdzam skatīt sadaļas „Termiņš” un „Kas Jums jādara”).

Kas Jums jādara?
1. Jāizvēlas grupas līderis
Dalībnieku darbu koordinē grupas līderis: skolotājs, persona, kas darbojas ar jaunatni, treneris vai cita persona, kas ir
vecāka par 18 gadiem.

2. Izsakiet savu interesi par piedalīšanos konkursā!
Atsūtiet mums e-pastu uz adresi info@netsafe.lv lai paziņotu mums, ka vēlaties piedalīties. Tā nebūs reģistrācija, bet tikai intereses izteikšana, kas mums palīdzēs paredzēt un pārvaldīt dalībnieku apjomu. Jums tiks nosūtīta automātiska e-pasta vēstule ar konkursa noteikumiem.

2. Projekta izveide
Konkursantu uzdevums ir izveidot apzināšanās vēstījumu par drošu un ētisku informācijas un komunikāciju tehnoloģiju lietošanu, proti, saistībā ar internetu un mobilajiem tālruņiem. Konkursantiem jāsmeļas iedvesma no tēmas “Dzīve tiešsaistē ir tas, ko TU no TĀS iegūsti” un jāparāda, kā lietotāju uzvedība ietekmē tiešsaistes vidi.

·         Bērni vecuma grupā no 5 līdz 10 gadiem ir aicināti materiālu veidot elektroniskā formātā, ko ir iespējams izdrukāt (plakāti, skrejlapas, komiksi, pastkartes utt.).

·         Dalībnieki no pārējām divām vecuma grupām ir aicināti veidot audiovizuālas šādu veidu datnes: filmas, filmas no mobilā tālruņa uzņemtiem materiāliem, mūzika/dziesmas, video klipi un PowerPoint prezentācijas.

3. Izvēlieties pareizo datnes *formātu

Lūdzam ievērot, ka izdrukāšanai paredzētā datne var būt teksta, attēla vai multivides datne, kurā teksts ir apvienots ar attēliem.

Attēli: jpg, gif un png
Teksta dokumenti: txt, doc, pdf
Multivides datnes: Flash (SWF), PowerPoint (PPT)
Audio/video: mp3, mov, avi, divx, wmv un jebkurš mpeg formāts.
Attēli: jpg, gif un png
Datņu izmērs: Jūsu datnes nedrīkst pārsniegt 8 MB
Laika ierobežojums: maksimālais ilgums = 2 minūtes

4. Veidojiet savu projektu saprotamu
Pieņemamās valodas ir oficiālās valsts valodas valstīs, kas piedalās konkursā „DID 2008”. Tikai paturiet prātā, ka, ja Jūs vēlaties tikt izvēlēti par Eiropas uzvarētāju, Jūsu projektam jābūt viegli saprotamam pat tiem, kas nerunā Jūsu valodā.
Svarīgi: kad Jūs savu projektu augšupielādēsiet projektu galerijā, Jums lūgs sniegt īsu aprakstu par Jūsu projektu (aptuveni 100 vārdi) angļu, franču vai vācu valodā.

5. Sagatavojiet sīktēlu
Izveidojiet attēla datni, kurā ir attēlots Jūsu projekts (ikona) gif vai jpg formātā. Tai nevajadzētu pārsniegt 100 pikseļus. Tas būs Jūsu projekta priekšskatījums projektu galerijā.

6. Reģistrējieties konkursam un augšupielādējiet savu projektu (skatiet sadaļu „Termiņi”)
Laika posmā no 2008. gada 14. līdz 20. janvārim Jums jāreģistrējas konkursam un jāaugšupielādē savs projekts konkursa “Drošāka interneta diena 2008” projektu galerijā, kas ir pieejama šādā vienotajā resursu vietrādī http://www.saferinternet.org/ww/en/pub/insafe/sid.htm

Termiņi

·         Sākot ar 15. oktobri: nosūtiet e-pastu savas valsts “Insafe” apzināšanās centram info@netsafe.lv ar nosaukumu “Mēs piedalīsimies”. Tā nav reģistrācija. Tas tikai mums sniegs ieskatu par dalībnieku skaitu, kas mums palīdzēs organizēt atlases procedūru.

·         2008. gada 14. – 20. janvāris: reģistrēšanās un sava projekta augšupielādēšana konkursa “Drošāka interneta diena 2008” projektu galerijā!

·         2008. gada 21. – 25. janvāris: valsts uzvarētāju noteikšana, kuri dosies uz Eiropas konkursu.

·         2008. gada 1. – 7. februāris: elektroniska balsošana Eiropas uzvarētāju noteikšanai. 

·         2008. gada 12. februāris: konkursa “Drošāka interneta diena 2008” Eiropas uzvarētāju paziņošana.

Uzvarētāji un balvas

Tiks izvēlēti 6 Eiropas uzvarētāji: viens, kas iegūs pirmo vietu, un uzvarētājs katrā vecuma kategorijā:
5-10 gadi, 11-14 gadi, 15-19 gadi. Valsts uzvarētājs tiks noteikts laikā no 21. līdz 25. janvārim. Elektroniskā balsošana 6 Eiropas uzvarētāju noteikšanai notiks no 2008. gada 1. līdz 7. februārim. Eiropas uzvarētāji tiks paziņoti 2008. gada 12. februārī. 6 uzvarētāji iegūs balvas. (Pievērsiet uzmanību jaunākajai informācijai!)

Autortiesības
Izmantojot citu personu radītus materiālus, piemēram, fotogrāfijas, mūziku, attēlus, tekstu utt., konkursantiem jālūdz autora, ilustratora, komponista utt. atļauja un jāpievieno beigās “titru” lappuse ar visām autortiesību atsaucēm. Esiet uzmanīgi, Jums var nākties sazināties ar sākotnējo autoru atļaujas iegūšanai. Brīdiniet jauniešus, ka autortiesību pārkāpums nozīmē automātisku diskvalifikāciju, un palīdziet viņiem nosūtīt lūgumus autortiesību atļaujas iegūšanai.
Informācija par autortiesībām saistībā ar skolu projektiem: spiediet šeit (http://cms2.eun.org/shared/data/pdf/copyright.pdf).
Lai vairāk uzzinātu par autortiesībām un ar tām saistītajām tiesībām, varat meklēt informāciju arī tīmekļa vietnē Wikipedia:
"Autortiesības ir ekskluzīvu tiesību kopums, kas regulē atsevišķas idejas vai informācijas izpausmes izmantošanu. Vienkāršotā veidā tās burtiski ir “tiesības kopēt” oriģinālu darbu. Vairumā gadījumu šīm tiesībām ir ierobežots izmantošanas laiks. Autortiesību simbols ir © (Unikods U+00A9), un dažās jomās to var savādāk apzīmēt ar (c) vai (C)."

Privātums
Projekta veidošanas gaitā lūdzam paturēt prātā, ka tas būs pieejams plašai publikai. Tādēļ Jums var rasties vēlme padomāt par privātumu. Neiekļaujiet personiskos datus, piemēram, vārdus vai dalībnieku adreses, kad veidosiet klipu, kas tiks izplatīts. Lūdzam apskatīt informāciju par biežāk uzdotajiem jautājumiem par privātumu šajā tīmekļa vietnē:
http://www.saferinternet.org/ww/en/pub/insafe/safety_issues/faqs/privacy.htm

Kontakti un atbalsts
Gadījumā, ja ir radušies jautājumi par konkursu „SID 2008”, lūdzam sazināties ar savas valsts Insafe apzināšanās centru pa e-pastu: info@netsafe.lv

Noderīgas saites

·         Insafe par jautājumiem saistībā ar drošību: http://www.saferinternet.org/ww/en/pub/insafe/safety_issues.htm

·         Insafe: konkursa “Drošāka interneta diena 2007” galerija:
http://www.saferinternet.org/ww/en/pub/insafe/projectsgallery/safer_internet_day_2007_projec.cfm

·         Insafe darbība Jūsu valstī:
http://www.saferinternet.org/ww/en/pub/insafe/focus.htm